1 augustus 2008

Meditatie oefening

Bij het afbouwen raak je emotioneel soms uit balans. Dan zijn deze oefeningen heel geschikt het contact met je zelf te hervinden.

Meditatie oefening: Bewuste Zijns Keuze

Ga zitten en kom in het hier en nu. Maak contact met je omgeving door te ervaren: horen, luisteren, voelen, ruiken. Kom tot jezelf en in jezelf.
Maak met je aandacht contact met je lichaam, voel je voeten op de grond, je benen, je zitvlak op de stoel of ondergrond, je rug tegen de leuning, ontspan je buik, vertrouw je gewicht toe aan de stoel waarop je zit, maak jezelf zwaar. Voel even bewust je eigen aanwezigheid in jezelf, je hartslag, je leven.
Wees je ook neutraal bewust van de eventuele aanwezigheid van de anderen in de ruimte en aanvaard hun aanwezigheid.
Geef je ademhaling even alle aandacht en breng bij de inademing de ademhaling naar je onderbuik. Verander niets aan het tempo of de diepte. Eventuele opkomende gedachten laat je gaan op een uitademing.

Ga dan naar het probleem wat je aan de orde wilt stellen en ervaar, doorvoel goed wat dit probleem met je doet. Word je er onrustig, boos, verdrietig, bang van? Wat brengt het teweeg in je lijf. Kijk daar weer naar op een neutrale manier.
Realiseer je dan, dat degene die je nu bent het gevolg is van alle beslissingen die je tijdens je leven genomen hebt of dat nu actie was of het nalaten van stappen. Laat dat besef op je inwerken en aanvaard voor nu je eigen verantwoordelijkheid daarvoor, maar kijk daar op een neutrale manier naar. Veroordeel jezelf niet.

Ga nu met je aandacht naar een herinnering die je diepe vrede, geluk of vreugde gaf en waarin je alleen was. Een plek tijdens een vakantie, muziek, natuur, kunst of iets anders wat bij je opkomt. Maak contact met die beleving en ga er helemaal in op. Laat het goede gevoel dat er bij hoort je hele lijf vullen en als dat lukt zelfs de ruimte om je hen. Neem daar even rustig de tijd voor. Gebruik je adem zo nodig om het gevoel te versterken en daar te brengen waar het nog niet voldoende voelbaar is. Voel die vrede in cellen, haren, nagels, organen, tenen, handen, overal. Het gevoel mag je eigen grenzen overschrijden.
Adem rustig in en uit, verander niets aan de snelheid of diepte, maar richt de inademing steeds op je onderbuik, die een beetje omhoog komt bij die inademing.

Stel jezelf dan voor, visualiseer, hoe je bent als dit probleem niet meer bestaat en verbind je met die zijnstoestand. Kijk rond in het leven wat je dan hebt. Hoe voel je jezelf? Kijk ook naar praktische omstandigheden; voel jezelf rijk, wat heb je; relatie, werk, wonen. Vervul je daarmee en laat het doordringen, overstromen. Neem daar de tijd voor. Blijf rustig doorademen naar je onderbuik. Als je moet zuchten doe je dat, als je moet gapen ook.

Als je het gevoel hebt dat het genoeg was voel je dan bewust dankbaar voor die nieuwe zijnstoestand, zeg bijvoorbeeld dankjewel of visualiseer dat je even buigt, knielt of wat er ook maar past bij jouw ervaringswereld.
Uit: Gedachten worden dingen. Darel Rutherford, uitgeverij Gaia. ISBN 9077341 52 8.