6 januari 2009

Echte aandacht

Echte aandacht wat is dat en wat kan het betekenen voor ons welzijn, onze gezondheid en zelfkennis?

Bewuste aandacht geven we meestal aan een ander, aan onze buitenkant en als het goed is aan onze binnenkant door voeding of de medicijnen die we gebruiken. Maar er is nog een andere vorm van echte aandacht en dat is aandacht voor onze eigen innerlijke beeldenwereld. Een mens draagt bewust en onbewust een wereld aan innerlijke beelden met zich mee. Herinneringen natuurlijk, dingen die je hebt meegemaakt. Maar ook andere beelden. De metaforische beelden, de steen op de maag, de brok in de keel en de last op de schouders, het lood in de schoenen. Als daar op een structurele manier stapsgewijs aandacht aan besteed wordt, kunnen die beelden een schat aan informatie opleveren over werkelijke oorzaken van klachten en problemen en informatie over de oplossing ervan.

Praktijkvoorbeeld
Stel iemand heeft nek en rug problemen. Versleten wervels in nek en onderrug. Slijtage, logisch toch? Niks aan te doen!
Misschien, maar als deze persoon middels de verbeelding naar zijn rug kijkt, blijkt daar een enorme wereldbol op te zitten die loodzwaar is. Hij draagt de last van de wereld op z’n rug met zich mee. Emotie is de reactie bij dit inzicht. Maar waar komt die wereldbol vandaan? Bij doorvragen blijkt moeder hetzelfde houding gehad te hebben (overbezorgdheid voor anderen) en heeft de persoon in kwestie haar als kind zo graag willen helpen, dat hij hem van heeft willen overnemen. Een veel voorkomende reactie van kinderen voor hun overbelaste ouders. Dit fenomeen kan door de generaties heen overgedragen worden. (Zit het dan in je genen of niet?)

Wat nu?
Eerst is het zaak het beeld (de bol) terug te leggen waar die hoort, in dit geval bij moeder, want het was niet van hem! Ook al is moeder al overleden, toch is deze stap mogelijk. Het gaat immers om het beeld wat deze persoon heeft van zijn rug en niet om een reƫle situatie. Het is allemaal maar verbeelding! Dan is vervolgens de vraag wat hij er voor in de plaats wil hebben en dat weet hij wel: levenslust! Blijkt een stuk lichter om te dragen.
Het resultaat: grote opluchting en een enorme emotionele belasting minder en wie weet, zullen de slijtageplekken verdwijnen en de rugklachten verminderen. Want ons lijf heeft een heel groot herstelvermogen en een grote wijsheid om ons dingen duidelijk te maken. We hoeven alleen maar te kijken, te luisteren en het echte aandacht geven.


Het inzicht
Het is niet de bedoeling is de last van de hele wereld op onze schouders mee te torsen.

Overbelasting
Als de draaglast groter is geworden dan de draagkracht door wat voor redenen dan ook, kunnen allerlei klachten ontstaan, ook depressieve. Het is dan belangrijk om de overbelasting te verminderen en zo de draagkracht weer te vergroten.