27 september 2010

De rol van de ziel bij angst en depressie

Zin in eigen leven

Portemonnee
Ieder maakt in zijn of haar leven dingen mee die er behoorlijk inhakken. De een veel meer dan de ander en soms grenst het aan het ongelofelijke wat iemand in een leven meemaakt. Als de aard en opvoeding er dan ook een is van opoffering voor de ander en niets terug te durven of te mogen vragen, dan is de emotionele portemonnee snel leeg. Alsmaar geven zonder terug te krijgen dat houdt niemand vol. Eigenlijk is dan de onuitgesproken boodschap aan jezelf en anderen: “ik ben niets waard”. Onbedoeld en onbewust worden zo ook jouw unieke talenten en kwaliteiten ondergewaardeerd, niet in de laatste plaats door jezelf. Onverklaarbare depressieve gedachten of angsten kunnen het gevolg zijn van een lege emotionele portemonnee. Aan het eind wordt aangegeven hoe je dit tekort weer kunt aanvullen.

Ziel
Onder de ziel versta ik datgene wat er in potentie aan kwaliteiten en talenten voor ons persoonlijk aanwezig is en onze identiteit overstijgt. Het contact met onze ziel kan door de bovengenoemde omstandigheden volledig uit het zicht zijn geraakt. Voor een goede innerlijke balans is het noodzakelijk het contact met onze essentie of ziel weer te herstellen. Hierbij mogen we altijd vertrouwen op een 3-tal fenomenen die ons helpen dat herstel mogelijk te maken.

ons zelfhelend vermogen
de innerlijke wijsheid van het lichaam
de levende energie die daaraan ten grondslag ligt

Het lichaam
Het lichaam is een zeer intelligent en bezield organisme. Over het normale fysieke functioneren, hoeven we gelukkig niet na te denken. Verder wisselen we voortdurend op allerlei manieren, bewust en onbewust, informatie uit met onze omgeving en anderen. De ziel brengt deze innerlijke en uitwendige uitwisseling samen tot een kloppend en zinvol geheel. Misschien dat daarom de ziel in verband met het hart wordt gebracht.

Communicatie
De ziel communiceert met ons op allerlei manieren: door de taal van symbolen, beelden, dromen, ingevingen, natuur, bijna-dood-ervaringen, klachten, aandoeningen, problemen, ongelukken en levensvragen. Die taal leren verstaan, begrijpen en erop vertrouwen, is een uitdaging voor ons vaak rationele mensen. Onze verbeelding kan een belangrijke gidsfunctie vervullen in dat leerproces.

Verbinding
Onze ziel verbindt ons via ons lichaam en onze geest met de oorsprong van alles; het Grote Geheel. De ziel vormt de tijdloze, onzichtbare, ontastbare en onaantastbare verbinding met het lichamelijke aspect van ons. We hebben beide op aarde nodig om volledig mens te worden en te zijn.

Kwetsbaar
De ziel zelf is onkwetsbaar, maar onze verbinding ermee is uiterst fragiel. Het besef van de aanwezigheid van de ziel kan gaandeweg tijdens het leven verloren gaan. Maar ook als de mensen in de omgeving daar geen verbinding of voeling meer mee hebben, of wanneer via de opvoeding geen besef van het bestaan van een groter geheel wordt doorgegeven. Toch zal de ziel als een ‘moeder’ altijd trouw op ons blijven wachten tot we de aanwezigheid weer opmerken. Mogelijk dat Maria als symbool daarvan, of de moedergodin in andere religies daarom zo’n belangrijke plaats inneemt.

Verbeeldingskracht
Verbeelding is het vermogen om via beelden aan het denken iets duidelijk te maken. Denk aan zoiets als de brok in de keel, steen op de maag, band om het hoofd of last op de schouders. Deze innerlijke beelden bevatten een schat aan informatie over oorzaak en oplossing van een probleem. Verder is het effectief gebleken een of meerdere van de zielskwaliteiten (zie hieronder) toe te passen. Zo wordt overleven weer leven. Meer gezondheid en energie, welbevinden en zingeving is het gevolg. Er komt zo een beweging op gang die steeds meer constructieve energie genereert.
Zo ontstaat er steeds meer ‘Zin In Eigen Leven’.

Zielskwaliteiten

Vertrouwen Licht Warmte
Vrede Liefde Vrijheid
Rust Stilte Kracht
Ruimte Levensvreugde Energie

Door de meest passende zielskwaliteit uit te nodigen, te visualiseren of innerlijk te doorvoelen, raakt deze kwaliteit steeds verder geïntegreerd in het leven. Het is een effectieve manier om de lege portemonnee weer aan te vullen. Hierdoor wordt het steeds gemakkelijker ‘negatieve’ gebeurtenissen in het leven op een positieve manier te duiden en een plek te geven.

Kinesiologie bijvoorbeeld kan je effectief helpen je zielskwaliteiten weer beschikbaar te krijgen en ik kan je daarbij begeleiden.
Kijk voor meer informatie op: www.hulpbijdepressie.nl en www.de-verbeelding.org.
Mocht je over bovenstaande van gedachten willen wisselen, stuur dan een email met je vraag of opmerking naar info@de-verbeelding.org.
Henk Visser