12 augustus 2008

Antidepressiva en verslaving of afhankelijkheid

Er worden nogal wat verschillende dingen gemeld over de verslaving of de afhankelijkheid die antidepressiva al dan niet tot gevolg zouden hebben. Nou hangt het er altijd vanaf welke definitie je hanteert bij deze verschillende termen en ook daarover kan je weer van mening verschillen.
Opvallend is wel dat vanuit het reguliere veld vaak onomwonden wordt gesteld dat deze middelen niet verslavend zijn of afhankelijkheid tot gevolg hebben.
De gebruikers melden wel andere verhalen. Kijk ook voor gemelde effecten bij het afbouwen maar eens op wwww.stichtingpandora.nl (gebruikers over antidepressiva) of op een willekeurige site waar mensen met elkaar van gedachten wisselen over gebruik en het afbouwen. Verslaving treedt inderdaad meestal niet op als je het vergelijkt met de gevolgen die het niet meer nemen van andere verslavende middelen hebben. Het zogenaamde ‘craving’, het snakken naar het middel: sigaret, alcohol of drug. Dat treedt meestal niet op bij het afbouwen van a.d. Het blijkt een venijnige combinatie te zijn van een opgebouwde psychische en lichamelijk afhankelijkheid. Het afbouwen of stoppen heeft tot gevolg dat de oorspronkelijke emoties de kop weer opsteken. En deze gevoelens en de angst ervoor zijn bijna niet te hanteren. De angst voor die angst vormt dan een belangrijke vicieuze cirkel die het gebruik in stand houdt en zelfs bevordert.
Verder spelen de onttrekkings- of ontwennings verschijnselen (zie ook op de genoemde site hierboven) bij het afbouwen een belangrijke negatieve rol, doordat ze tijdens het afbouwen de innerlijke fysieke balans verder verstoren. Je wordt zo van twee kanten belaagd, psychisch/emotioneel (de angst) en lichamelijk. Dat is meestal gewoon niet vol te houden. Het middel schrijft zichzelf zo voor aldus emeritus psychiater R.H. v.d. Hoofdakker in Depressie.



Belangrijk is altijd eerst de oude emotionele rommel op te ruimen voor het afbouwen en tijdens het afbouwen ondersteunende middelen (voedingssupplementen) te gebruiken die je helpen ook fysiek in balans te blijven.